7 April 2018

POLISI TAKAFUL LAPSED | AIA PUBLIC TAKAFUL

POLISI TAKAFUL LAPSED



1. Polisi LAPSE ni dalam istilah mudah nak faham polisi tersebut sudah LUPUT dan tidak boleh digunakan lagi. Jika berlaku kematian, kemasukan ke hospital atau apa apa musibah pun tiada sebarang pampasan atau manfaat yang akan dibayar atau tidak layak untuk dituntut.

2. Ada beberapa perkara yang menyebabkan polisi itu LAPSE. Ia bergantung kepada TERM AND CONDITION (T&C) yang ada dalam polisi. Investment-Link Policy, Endowment Policy, Term Policy, Stand-Alone Policy, Life Annuity Policy dan macam macam lagi masing masing mempunyai T&C yang berbeza. Yang menyebabkan ia LAPSE ialah berkaitan bayaran PREMIUM.

3. Ada polisi yang mana premium mesti dibayar pada sekian tarikh dan diberi tempoh tertentu untuk selesaikan bayaran. Contohnya bayaran mesti dibuat pada setiap 1hb setiap bulan dan mesti diselesaikan dalam tempoh 30 hari dari tarikh sepatutnya dibayar. Jika selepas tempoh 30 hari tersebut masih tiada bayaran diterima, maka pada hari ke 31 polisi akan LAPSE secara automatik.

4. Ada juga T&C polisi menggunakan syarat yang sama seperti no. 3 di atas dan ditambah dengan syarat tambahan yang mana pada hari ke 31 polisi tidak lapse. Polisi ini biasanya bergantung kepada nilai Cash Value yang ada.
Cash value ni biasa orang sebut sebagai simpanan tu. Contohnya pada hari ke 31 masih tiada bayaran, hayat polisi insurans itu untuk lapse bergantung kepada nilai cash value yang ada. Jika cash value cukup untuk menampung caj caj insurans yang ada, maka polisi tidak akan lapse. Sebab itu tidak hairan jika ada polisi yang tertunggak sampai 12 bulan polisi masih AKTIF(INFORCE) dan tidak lapse lagi. Tapi nilai cash value akan susut. Jangan la nak mengamuk bila tengok ' Apa simpanan (Cash Value) ada 2 ringgit je'.

5. Apa apa pun boleh rujuk kepada term & condition polisi masing masing. Macam saya kata tadi,Investment-Link Policy, Endowment Policy, Term Policy, Stand-Alone Policy, Life Annuity Policy dan macam macam lagi masing masing mempunyai T&C yang berbeza.

6. Lepas LAPSE polisi tak berguna lagi, boleh aktifkan semula ke? Ya Boleh aktifkan semula dalam tempoh tempoh tertentu dengan syarat tertentu.
Contohnya, pengaktifan semula polisi boleh dibuat dalam masa 6 bulan dari tarikh jatuh LAPSE dengan bayaran minimum 1 bulan sahaja. Itu contoh je.

7. Bila polisi yang LAPSE tadi sudah berjaya diaktifkan semula, bukan boleh guna terus. Sebab manusia ni memang suka ambil kesempatan. Hari ini sakit, esok aktifkan semula polisi, lepas tu lusa dah nak masuk hospital. Memang tak dapat la. Biasanya bila sudah diaktifkan pastinya akan ada 'WAITING PERIOD'. Mungkin waiting period 30 hari. maksudnya lepas 30 hari tu baru boleh guna insurans. Apa apa pun rujuk T&C polisi.

8. Polisi dah ambil bertahun tahun, lepas tu lapse. Lebih baik amik polisi baru. Ikut suka la. Tapi kena ingat ambil Insurans yang baru, premium pun tak akan sama dengan yang lama dan manfaat pun mungkin berbeza. Premium dikira berdasarkan umur, pekerjaan, status merokok, jantina dan silap silap ada LOADING sebab ada medical history. Waiting Period baru 120 hari terpakai.

9. Policy sudah aktif semula, yeayyyy. Bukan happy macam tu. Lepas tu jaga la polisi baik baik. Jaga payment jangan sangkut dah. bukan semua orang layak mohon insurans ini. Hanya insan insan terpilih je layak ada polisi. Ada orang mohon 2 3 syarikat insurans kene REJECT. Ada orang sampai maki hamun ejen sebab polisi lapse. Pun ada.

10. Polisi bila lapse ni, ia memberi kesan juga kepada ejen. Sebab ejen pun ada track record yang nak kena jaga demi kelansungan servis sebagai ejen. Kami panggil Persistency. Bila ada polisi lapse atau tak berbayar ni persistency akan jatuh, Bila jatuh ejen kena fikir cari jalan nak cover balik. Silap hari bulan boleh kena terminate. Sebab itu yang saya pernah diceritakan sendiri ada ejen sehingga terpaksa mengeluarkan simpanan yang ada demi nak menjaga persistency ni. Bukan sikit. Itu lah business risk. hahaha
Boleh Hubungi Saya Seperti No Dibawah
FULLTIME AGENT 
Whatapps EKIN 
0147324987
0147324987

8 March 2018

PELAN SIMPANAN TAKAFUL TERBAIK AIA PUBLIC TAKAFUL


Lebih 55% penduduk Malaysia menanggung hutang kerana komitmen yang tinggi.Ini adalah termasuk komitmen kereta,rumah,kad kredit,loan ,kos sara hidup dan sebagainya.

Masalah utama rakyat malaysia kerana tidak berdisiplin dan gagal menguruskan kewangan yang baik.

Ini dapat diatasi dengan pengurusan takaful untuk menyerap segala kos perubatan yang tinggi atau plan penggantian gaji/pendapatan dengan memperuntukkan hanya 5% 10% dari gaji bulanan.

Sebab itu di Aia Public Takaful kami telah memperkenalkan pelan simpanan ENRICH GOLD-I 




Pengenalan
A-EnrichGold-i merupakan produk perlindungan Takaful yang patuh Syariah yang terdiri daripada Takaful Keluarga Biasa dan bahagian berkaitan pelaburan yang memberikan anda Faedah Gaya Hidup yang meningkat dan nilai matang. Ia juga memberikan anda potensi pulangan pelaburan yang meningkat dan fleksibiliti di dalam menguruskan simpanan anda. Tambahan daripada itu, ia juga memberikan perlindungan ke atas kematian dan Hilang Upaya Menyeluruh dan Kekal (HUMK) dan perlindungan Takaful berganda bagi kematian dan HUMK akibat kemalangan.
Siapa yang layak dilindungi di bawah A-EnrichGold-i?
Pelan ini boleh disertai oleh individu yang berumur di antara 14 hari sehingga 65 tahun.
Apakah tempoh caruman dan perlindungan untuk A-EnrichGold-i?
Terdapat 2 jenis pelan untuk anda pilih:
  1. Jenis 1 : Tempoh caruman selama 10 tahun dan faedah perlindungan selama 25 tahun,
    10Pay25
  2. Jenis 2 : Tempoh caruman selama 20 tahun dan faedah perlindungan selama 30 tahun,
    20Pay30.
Apakah Jumlah Dilindungi minimum untuk A-EnrichGold-i?
Jumlah Dilindungi minimum untuk A-EnrichGold-i ialah RM15,000.
Faedah Gaya Hidup
Anda boleh menikmati peratusan dari Jumlah Dilindungi Asas untuk Faedah Gaya Hidup berjadual bermula dari akhir Tahun Sijil ke-2, dan ia akan meningkat sehingga sijil anda mencapai tempoh matang. Peningkatan Faedah Gaya Hidup adalah seperti berikut:

Bagaimana A-Enrich Gold-i Berfungsi?

Rumusan Faedah





16 January 2018

KENAPA PENTINGNYA HIBAH

Adakah anda tahu, terdapat kira-kira RM 63 bilion jumlah harta tidak dituntut waris si mati sejak Malaysia mencapai kemerdekaan sehingga hari ini? Kenapa begitu banyak harta pusaka tidak dituntut ? Adakah rakyat Malaysia terlalu kaya sehingga tidak memerlukan harta pusaka atau pun rakyat malaysia tidak tahu bagaimana hendak menuntut harta pusaka?
Tidak celik , tiada kesedaran dan sifat sambil lewa menangguh permohonan pembahagian harta pusaka adalah faktor terbesar, di samping anggapan sesetengah orang yang beranggapan proses untuk pembahgian harta pusaka adalah mengambil masa terlalu lama, mahal dan melecehkan.
Pernah juga terjadi di Malaysia, darah daging sendiri bergaduh untuk menuntut harta pusaka. Dengan ini, saya ingin membantu anda bagaimana anda dapat mengambil langkah langkah awal dan perkara asas tentang Hukum Faraid bagi memudahkan anda menghadapi isu pembahagian harta pusaka di masa akan datang.

Siapakah yang menjadi keutamaan dalam pembahagian harta pusaka melalui faraid ?
  1. Bapa
  2. Ibu
  3. Anak Lelaki
  4. Anak Perempuan
  5. Suami atau Isteri

Terdapat 15 ahli waris dari pihak lelaki dan 10 ahli waris dari dari pihak perempuan yang utama dan layak menerima harta pusaka. Mereka digelar “Ashabul Furud”.
Waris dari pihak lelaki seperti berikut:
  1. Anak lelaki
  2. Cucu lelaki dari anak lelaki
  3. Bapa
  4. Datuk
  5. Saudara lelaki seibu sebapa
  6. Saudara lelaki sebapa
  7. Saudara lelaki seibu
  8. Anak saudara lelaki dari seibu sebapa
  9. Anak saudara lelaki dari seibu atau sebapa
  10. Bapa saudara seibu sebapa
  11. Bapa saudara sebapa
  12. Sepupu dari bapa saudara seibu sebapa
  13. Sepupu dari bapa saudara sebapa
  14. Suami
Jika kesemua waris lelaki di atas wujud, maka hanya tiga orang sahaja yang layak iaitu:
  1. Bapa
  2. Anak lelaki
  3. Suami
Ahli-ahli waris perempuan yang layak menerima harta pusaka iaitu:
  1. Anak perempuan
  2. Cucu perempuan dari anak lelaki
  3. Ibu
  4. Nenek sebelah ibu
  5. Nenek sebelah bapa
  6. Saudara perempuan seibu sebapa
  7. Saudara perempuan seibu
  8. Saudara perempuan sebapa
  9. Isteri
  10. Petuan perempuan bagi hamba sahaya
Jika kesemua ahli waris diatas wujud, hanya 5 orang yang layak:
  1. Anak perempuan
  2. Cucu perempuan dari anak lelaki
  3. Ibu
  4. Saudara perempuan seibu sebapa
  5. Isteri
KADAR ASAS PEMBAHAGIAN HARTA PUSAKA MELALUI FARAID


Tahukah anda proses pembahagian harta melalui faraid adalah jalan yang terakhir dari segi pembahagian harta pusaka ? Selain Faraid, ada lagi instrument pembahagian harta pusaka iaitu melalui wasiat & takaful. Wasiat boleh dilakukan sewaktu pemegang harta masih hidup iaitu melalui peguam / pentadbir harta pusaka. Proses ini dilakukan dengan menamakan waris bagi harta harta yang hendak di beri. Sekiranya pemegang harta ingin mengubah nama tersebut, maka ia haruslah melalui peguam sekali lagi dan ia memerlukan kos guaman.

Selain wasiat, Takaful juga boleh membantu dalam pembahagian harta pusaka. Saya ingin memperkenalkan Plan simpanan & hibah dari AIA Public Takaful. Bagaimana ia dilaksanakan ? Adakah ia berlandaskan syariah & undang-undang islam ?
Dengan mencarum di AIA PUBLIC TAKAFUL, Ia berfungi sebagai Hibah terus kepada waris tanpa ada cas cas lebihan & juga menjadi “Pengganti Gaji” jika terjadinya perkara perkara yang tidak diingini seperti 36 penyakit kritikal & cacat seumur hidup. Jika pemegang polisi terkena salah satu diatas, maka pemegang polisi layak menerima pampasan. Sekiranya ditakdirkan pemegang polisi mati, maka wang pampasan akan terus ke penama yang diberi.
Di AIA PUBLIC TAKAFUL, ia adalah 100% patuh syariah

Berapakah jumlah wang pampasan tersebut ?
Pencarum boleh menikmati wang pampasan & hibah serendah RM 100K sehingga RM 4 Juta Ringgit. Dengan wang ini, maka waris akan diberi hibah untuk meneruskan kehidupan tanpa ada perbalahan antara satu sama lain.
Berminat untuk mencarum di dalam takaful ?
BERMINAT !!www.wasap.my/0147324987 daftar takaful
BERMINAT !!www.wasap.my/0147324987 daftar takaful
BERMINAT !!www.wasap.my/0147324987 daftar takaful

JAWATAN KOSONG AIA PUBLIC TAKAFUL KUALA LUMPUR



*JANUARY 2018 INTAKE!!!!!!*
WALK IN NOW......

*ELAUN*: RM3,000-RM9,000
*UMUR*: 25-45 tahun
*TEMPAT* : AIA PUBLIC TAKAFUL, 
KL IMTIYAZ ALFATEH EMPIRE,
34N-2-3 JALAN WANGSA DELIMA 6,
SEKSYEN 5, WANGSA MAJU, 
53300 KUALA LUMPUR.

CALL( EKIN NASIR)

BERMINAT !!www.wasap.my/0147324987 untuk interview

BERMINAT !!www.wasap.my/0147324987 untuk interview
BERMINAT !!www.wasap.my/0147324987 untuk interview


Kami sedang mencari 10 Candidate untuk menawarkan BASIC ELAUN BULANAN sebanyak RM3,000 sampai RM9,000
Ye, bukan itu sahaja !! Malah banyak lagi benefit seperti di bawah !!
[] Kebebasan Bekerja Sendiri
[] FREE Oversea Trip Setiap 3 bulan sekali
[] Kenaikan Gaji Setiap HARI.
[] Confirm Manager Dalam 2 Tahun
[] BONUS Quarterly Setiap 3 Bulan
[] BONUS TAHUNAN hujung Tahun
[] BONUS Persistency Sales
[] Unlimited Pasif Income.
[] Kebebasan Waktu Bekerja
[] Peluang Membina Empayer Sendiri
[] ELAUN TRAINING BONUS RM 2000 diberikan

Platform & Training juga disediakan secara PERCUMA bagi memastikan kejayaan anda !
Terbuka kepada lepasan *DIPLOMA* dan *IJAZAH* dari pelbagai kelayakan. Sebarkan kepada rakan-rakan anda yang berminat dan tidak mempunyai pekerjaan lagi! 😊
whatsapp sy directly di 

BERMINAT !!www.wasap.my/0147324987 untuk interview
BERMINAT !!www.wasap.my/0147324987 untuk interview
BERMINAT !!www.wasap.my/0147324987 untuk interview

*EKIN NASIR*
014-7324987

* No.1 Group in AIA MALAYSIA
*Kami juga mengalu-alukan Fresh Graduate (Diploma & Degree).




21 November 2017

RIDER PAMPASAN PENYAKIT KRITIKAL DI AWAL STAGE HANYA DI AIA PUBLIC TAKAFUL


PAMPASAN PENYAKIT KRITIKAL DI AWAL STAGE HANYA DI AIA PUBLIC TAKAFUL


Rider Medikal Kad : 
Pelan Penyakit Kritikal Takaful : 


Dalam kebanyakkan polisi untuk penyakit kritikal / critical illness, pampasan hanya dibayar pada tahap 3 @ 4 sahaja (Stage 3 @ 4).

Sekiranya seseorang pemegan polisi didiagnos mengidap kanser pada tahap 1(stage 1), pemegang polisi tidak akan menerima apa-apa pampasan memandangkan keadaan sakit tersebut tidak memenuhi syarat-syarat polisi penyakit kritikal.


Memandangkan belanja paling perlu untuk meneruskan hidup adalah pada peringkat awal penyakit kritikal, Takaful telah memperkenalkan pelan 95 Early Critical Illness. Pelan ini boleh di dapati dalam bentuk Standalone atau pun dalam bentuk Rider kepada pelan Unlimited Medical Card .


Dengan Pelan ini juga, anda boleh mendapatkan belanja tambahan jika memerlukan wang perbelanjaan rawatan penyakit kritikal dari peringkat awal lagi.


Kelebihan Pelan 95 Early Payout Critical Illness  ini :


Faedah-faedah akan di bayar mengikut 3 tahap keparahan yang berlainan:

Keparahan Ringan (Low Severity)
Faedah akan dibayar apabila Orang Dilindungi menjalani pembedahan yang dilindungi atau bila didiagnoskan menghidap penyakit kritikal tahap Keparahan Ringan.

Bayaran = 30% daripada Jumlah Asas Perlindungan.

Keparahan Sederhana  (Medium Severity)
Faedah akan dibayar apabila Orang Dilindungi menjalani pembedahan yang dilindungi atau bila didiagnoskan menghidap penyakit kritikal tahap Keparahan Sederhana.

Bayaran = 60% daripada Jumlah Asas Perlindungan.

Keparahan Serius  (High Severity)
Faedah akan dibayar apabila Orang Dilindungi menjalani pembedahan yang dilindungi atau bila didiagnoskan menghidap penyakit kritikal tahap Keparahan Serius.

Bayaran = 100% daripada Jumlah Asas Perlindungan.

Faedah-Faedah lain :

1)Faedah tambahan sebanyak 20% daripada Jumlah Dilindungi akan dibayar apabila Orang Dilindungi
didiagnos dengan Penyakit Berkaitan Diabetis.

2) Faedah tambahan ini tidak akan mengurangkan pembayaran Jumlah Dilindungi. Tiada lagi faedah yang akan dibayar di bawah Penyakit Berkaitan Diabetis sebaik sahaja Jumlah Dilindungi telah dibayar 100%.

3)Tempoh Menunggu tidak dikenakan di antara tuntutan.

4) Caruman yang dibayar melalui pelan ini boleh melayakkan anda untuk pelepasan cukai peribadi di mana ia tertakluk
kepada keputusan akhir oleh Lembaga Hasil Dalam Negeri.


Soalan PENTING! Apa Beza ECI ni dengan Medical Card?


Ramai juga yang masih rasa keliru dan bertanya "Apa beza antara perlindungan penyakit kritikal dan perlindungan perubatan (Medical Card)" ?

Medical Card : Bila anda masuk hospital, segala perbelanjaan perubatan anda ditanggung syarikat takaful/insurance. Tak kisah lah masuk hospital sebab accident ke, sebab sakit influenza ke atau sebab penyakit kritikal . Anda tak perlu risau, Your hospitalization bill is taken care off!

Medical card menjelaskan kos rawatan disebabkan kemasukan hospital dengan kemudahan "Guarantee Letter". Payment will be made directly to hospital.

Critical Illness Policy : Memberi Pampasan (bergantung kepada sum assured)  apabila disahkan mengidap penyakit kritikal. Satu bayaran lump sum akan diberikan kepada polisi holder. Critical illness policy adalah umpama ATM Machine yang memberikan wang apabila disahkan mengidap penyakit kritikal.

Realiti kehidupan, apabila seseorang disahkan mengidap penyakit kritikal contohnya "coronary artery by-pass surgery", pesakit masih perlu bekerja untuk mencari nafkah dan membayar perbelanjaan seperti biasa. Tapi dalam banyak kes, pesakit perlu berehat beberapa bulan dan tidak dapat bekerja.

Bila tidak bekerja, gaji pun tiada. (Kalau cuti sakit melebihi 3 bulan syarikat tidak akan membayar gaji. melebihi 6 bulan, syarikat boleh decide utk terminate pekerja)   This is where Critical Illness policy come into picture. While you take care of your health, let Critical illness policy take care of your regular expenses!

So, it is very important to ensure you have sufficient amount of critical illness coverage.

Lebih PERFECT 10 kalau anda ada:
Unlimited lifetime limit medical card + ECI!

AIA Public Takaful Agent - Ekin © . Designed by MaisarahSidi.com